Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση (ΦΙΑπ)

Η Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση αναπτύχθηκε ως αυτόνομη ειδικότητα της Ιατρικής μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην προσπάθεια διαχείρισης της ανικανότητας και αναπηρίας πολλών επιζώντων και στην συνέχεια, επανένταξης τους στην κοινωνία.

Στόχος της είναι η διάγνωση και κυρίως η εκτίμηση των συνεπειών της παθολογίας, οι οποίες μπορεί να περιορίσουν λειτουργικά την ανεξαρτησία των ασθενών στην καθημερινότητα τους, επηρεάζοντας έτσι την ποιότητα της ζωής τους.

Ο ιατρός Αποκατάστασης (ή Φυσίατρος) θα πρέπει να ταυτοποιήσει την βλάβη, την ανικανότητα, την αναπηρία του ασθενούς, να καθορίσει τη λειτουργική ικανότητα του, να αναγνωρίσει την βαρύτητα του περιορισμού και κυρίως των παραγόντων που την ενισχύουν και τέλος να σχεδιάσει ένα λειτουργικό πρόγραμμα αποκατάστασης εξατομικευμένο για τον συγκεκριμένο ασθενή.

Ανάλογα με τις απαιτήσεις της πάθησης ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να περιέχει φαρμακευτική αγωγή, επεμβατικές τεχνικές ή και συμπληρωματικές θεραπείες, φυσικοθεραπευτικές μεθόδους, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, ψυχολογική υποστήριξη.

Για τον λόγο αυτό ο Φυσίατρος είναι ένας ιατρός που είναι απαραίτητο να συνεργάζεται με άλλες ειδικότητες ιατρικές (όπως ορθοπαιδικοί, νευρολόγοι, νευροχειρουργοί κα) και μη (όπως φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ψυχολόγοι, τεχνίτες κατασκευαστές ορθώσεων, προθέσεων κα) ώστε να εφαρμόζεται ο σχεδιασμός της αποκατάστασης.

Βίντεο

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ

Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη της ιατρού Μαρκέλλας Σεγρέδου στην εκπομπή «υγεία πάνω απ όλα»

Κλείστε Online Ραντεβού!

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

Copyright © 2017 All Rights Reserved
ΣΕΓΡΕΔΟΥ ΜΑΡΚΕΛΛΑ MD MSc Φυσίατρος
υπηρεσίες ιατρικού marketing Health Solutions