Αισθητικός ή κοσμητικός βελονισμός

Είναι γεγονός ότι όλο και περισσότερες μελέτες στον Δυτικό ιατρικό κόσμο επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του βελονισμού σε πολλές παθήσεις και διαταραχές. Τα τελευταία χρόνια όμως, αναδεικνύεται ιδιαίτερα η δράση του και σε υγιή άτομα με στόχο την βελτίωση της εξωτερικής τους εμφάνισης. Η μείωση του σωματικού βάρους, του τοπικού πάχους, η βελτίωση της όψης της κυτταρίτιδας και γενικότερα του δέρματος, η εξαφάνιση ή μείωση των ρυτίδων καθώς επίσης και η ανόρθωση (lifting) των ιστών του προσώπου αποτελούν στόχους του αισθητικού ή κοσμητικού βελονισμού.

Πρόκειται για μία φυσική μέθοδο, η οποία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την όψη του δέρματος και να έχει αποτελέσματα με διάρκεια αφού η δράση του βελονισμού δεν περιορίζεται μόνο στις επιφανειακές στοιβάδες αλλά και σε πιο εν τω βάθει ιστούς όπως είναι οι μύες.

Με την τοποθέτηση ειδικών βελονών σε συγκεκριμένες περιοχές προκαλείται τοπική αύξηση της αιματικής κυκλοφορίας και διέγερση των κυττάρων τα οποία παράγουν κολλαγόνο (ινοβλαστών), με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η ποιότητα και ο αριθμός των ινών του κολλαγόνου και της ελαστίνης, κύριων συστατικών του συνδετικού ιστού. Οι βελόνες φτάνουν και στο επίπεδο του μυϊκού ιστού με αποτέλεσμα τη ρύθμιση του μυϊκού εκτός από τον αγγειακό τόνο όπως επίσης και την παραγωγή άλλων σημαντικών παραγόντων, σχετικών με την αναπαραγωγική ικανότητα των κυττάρων του δέρματος.

Ιατρικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι ο αισθητικός βελονισμός προλαμβάνει και καθυστερεί τη γήρανση του δέρματος μέσω της ρύθμισης του αγγειακού τόνου και του νευρο – ενδοκρινο - ανοσιακού συστήματος. Αναλυτικότερα, τα αποτελέσματα του αφορούν:

  • την βελτίωση της ποιότητας της επιδερμίδας,
  • την εξαφάνιση των λεπτών γραμμών,
  • τη μείωση των ρυτίδων,
  • την αύξηση του μυϊκού τόνου,
  • την αύξηση της ελαστικότητας των μυών του προσώπου αλλά και της τραχηλικής χώρας με αποτέλεσμα τη βελτίωση του διπλοσάγονου,
  • την ανόρθωση και σύσφιξη γενικότερα του προσώπου,
  • την μείωση των μαύρων κύκλων και του οιδήματος γύρω από τα μάτια,
  • των πανάδων,
  • την σύσφιξη των δερματικών πόρων,
  • τη βελτίωση ακμής

Ο αισθητικός βελονισμός θεωρείται ασφαλής και σχετικά απλή διαδικασία, χωρίς παρενέργειες, εφόσον ως ιατρική πράξη εφαρμόζεται από ιατρό, ειδικά εκπαιδευμένο.

Χρησιμοποιούνται ειδικές βελόνες μιας χρήσεως - ιδιαίτερα λεπτές - οι οποίες τοποθετούνται με συγκεκριμένη τεχνική ώστε να μην ενοχλούν, σε διάφορες περιοχές του σώματος και στη συνέχεια βέβαια και στο πρόσωπο.

Η συνολική θεραπεία διαρκεί περίπου 1 ώρα.

Είναι απαραίτητη η λήψη αναλυτικού ιατρικού ιστορικού γιατί αρκετά παθολογικά προβλήματα συνοδεύονται και από δερματολογικές εκδηλώσεις. Επίσης, επειδή η κύρια πιθανή επιπλοκή της διαδικασίας του αισθητικού βελονισμού - η οποία βέβαια ελαχιστοποιείται από την εμπειρία του εκπαιδευμένου ιατρού - είναι οι μώλωπες, θα πρέπει να γνωρίζουμε αν το άτομο λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή ή παρουσιάζει διαταραχές πηκτικότητας του αίματος. Τέλος, με τις συγκεκριμένες πληροφορίες που συλλέγει ο ιατρός, μπορεί να επιλέξει διαφορετικά σημεία για διαφορετικά άτομα, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες έτσι ώστε το πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί να είναι εξατομικευμένο.

Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται πάντα από την περίπτωση, συνήθως είναι 10 – 15 συνεδρίες, οι οποίες τις πρώτες εβδομάδες γίνονται με συχνότητα 2 φορές και στη συνέχεια 1 φορά ανά εβδομάδα. Είναι σημαντικό να ακολουθούν συμπληρωματικές συνεδρίες συντήρησης για 1 - 2 φορές ανά μήνα ώστε να συνοδεύεται η αναπαραγωγή των νέων επιθηλιακών κυττάρων. Γενικά όμως ο αριθμός και η συχνότητα τους όπως είναι λογικό εξαρτάται από την ηλικία, την ποιότητα του δέρματος, το φύλο, το ορμονικό προφίλ αλλά ακόμα και τις καθημερινές συνήθειες και τον τρόπο ζωής του ατόμου.

Τα αποτελέσματα της δράσης του αισθητικού βελονισμού είναι εμφανή από τις πρώτες εβδομάδες και διαρκούν αφού δεν αφορούν μόνο τις επιφανειακές στοιβάδες του δέρματος. Πάντα βέβαια έχουν σημασία και άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία, η διατροφή, το κάπνισμα, η ποιότητα ύπνου κα. Οι περισσότερες εργασίες αναφέρουν ότι η αποτελεσματικότητα είναι μεγαλύτερη όταν η περίοδος έναρξης των θεραπειών αναφέρεται σε ηλικίες μεταξύ 30 – 45 ετών ώστε να επιτευχθεί η καθυστέρηση της διαδικασίας της γήρανσης.

Θα ήταν σωστό να πούμε ότι ο αισθητικός ή κοσμητικός βελονισμός δεν αντικαθιστά την επεμβατική πλαστική χειρουργική όταν υπάρχει ανάγκη για διόρθωση σοβαρών καταστάσεων. Είναι όμως μια καλή, εναλλακτική αλλά και συμπληρωματική σε άλλες τεχνικές, θεραπεία φυσικού τρόπου αντιμετώπισης της φυσιολογικής ωρίμανσης του δέρματος.

Βίντεο

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ

Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη της ιατρού Μαρκέλλας Σεγρέδου στην εκπομπή «υγεία πάνω απ όλα»

Κλείστε Online Ραντεβού!

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

Copyright © 2017 All Rights Reserved
ΣΕΓΡΕΔΟΥ ΜΑΡΚΕΛΛΑ MD MSc Φυσίατρος
υπηρεσίες ιατρικού marketing Health Solutions