Μέχρι πρόσφατα, η ορμονική υποκατάσταση ήταν η κύρια θεραπεία για αυτά τα συμπτώματα. Τα τελευταία χρόνια όμως, όλο και περισσότερες γυναίκες στρέφονται σε συμπληρωματικές ή εναλλακτικές θεραπείες οι οποίες υπόσχονται ανακούφιση κυρίως με μειωμένες παρενέργειες.
Ο ιατρικός βελονισμός αναφέρεται στην εφαρμογή του βελονισμού, ως αυτόνομη ή συμπληρωματική θεραπεία, σύμφωνα με την ιατρική δυτική σκέψη από ιατρούς, ειδικά εκπαιδευμένους. Η επιλογή των περιστατικών γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Πολλές περιπτώσεις της γυναικείας παθολογίας όπως δυσμηνόρροια, υπογονιμότητα, εξάψεις αποτελούν ένδειξη του ιατρικού βελονισμού.
Τις τελευταίες δεκαετίες, όλο και περισσότερες έρευνες ανακαλύπτουν την δράση του ιατρικού βελονισμού στα γενικότερα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Πιο συγκεκριμένα, σε εργασία που δημοσιεύτηκε το 2011, αναφέρεται σημαντική μείωση των εξάψεων και διαφορά στα επίπεδα των ορμονών LH και οιστραδιόλης, σε ομάδα 53 εμμηνοπαυσιακών γυναικών στην Τουρκία, οι οποίες υποβλήθηκαν σε θεραπεία βελονισμού συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Άλλη μελέτη, στο Πανεπιστήμιο Yale, το 2011, αναφέρει μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των εξάψεων σε 39 γυναίκες, οι οποίες υπέφεραν από τέτοια συμπτώματα λόγω λήψης χημειοθεραπείας (tamoxifen) για καρκίνο μαστού και υποβλήθηκαν σε θεραπείες βελονισμού. Επίσης, γυναίκες οι οποίες συμμετείχαν σε εργασία στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της θεραπείας με βελονισμό είχαν μείωση της αϋπνίας κατά 50% και των εξάψεων κατά 35% γεγονός το οποίο διήρκησε και μετά την θεραπεία για αρκετό καιρό.
Πολλές ακόμα έρευνες συνεχίζονται και προσπαθούν να εξηγήσουν την δράση του βελονισμού σύμφωνα με τον Δυτικό ιατρικό τρόπο σκέψης. Πρόκειται για μία μέθοδο ασφαλή και εφόσον γίνεται από ιατρό ειδικά εκπαιδευμένο, δεν έχει παρενέργειες. Ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο βελονισμού αφορά την επιλογή των σημείων στα οποία τοποθετούνται οι βελόνες, τον χρόνο παραμονής τους στο σώμα, τον αριθμό των συνεδριών, τη συχνότητα, τη χρήση ηλεκτρικής διέγερσης μέσω του ηλεκτροβελονισμού κ.α. Σύμφωνα με την βιβλιογραφία, συνήθως χρειάζονται από 5 έως 15 συνεδρίες ανάλογα με την κάθε περίπτωση, με συχνότητα 2 φορές / εβδομάδα.
Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου θεωρούνται αντιμετωπίσιμα και θεραπεύσιμα, είτε είναι σωματικά είτε ψυχολογικά. Στον δυτικό ιατρικό κόσμο όμως, εκτός από τις εργασίες οι οποίες αναφέρονται στην ανακούφιση από τις νυχτερινές εφιδρώσεις, τις εξάψεις, την αϋπνία, το άγχος, αναμένονται ακόμα επιπλέον εργασίες για την ανάδειξη της δράσης του βελονισμού και για τα υπόλοιπα συμπτώματα της.